Wat is kleur?

Volgens van Dale: “indruk die het oog krijgt van lichtstralen van bepaalde golflengte, door voorwerpen enz. uitgestraald of teruggekaatst”.

Kijk om je heen, de hele schepping is één kleurenpalet! Iedereen is onder de indruk van de regenboog, van het mooie kleurenspel wat je dan ziet.

Kleuren, licht-donker, helder-gedempt, warm-koel, in al de schakeringen die er zijn. Alles om je heen heeft kleur, soms overweldigend, soms ingetogen.

Het omgaan met kleur is een levensbestanddeel waar je niet zonder kunt. Kleur is een verbindende schakel tussen uiterlijk en innerlijk. Als deze overeenkomen geeft dit rust en zelfvertrouwen.

Soms zijn uiterlijke kleuren in conflict met innerlijke en “verdwijnen” mensen in een kleur. Dan zie je eerst dat vest en daarna merk je dat er ook nog iets in zit.

Soms brengt een klein oppervalk licht in het geheel en heb je net dat accent nodig.Je kunt ook kiezen voor ondergoed, een sieraad of een gekleurd topje in de kleur van je keuze.

Wat je ook doet en welke invulling je in je leven hebt, alles heeft en geeft kleur.

Het valt je vast weleens op dat er iemand binnenkomt dat je denkt wouw, wat mooi.

Wat is mooi?

Ook weer volgens van Dale:”het oog strelend; aangename gewaarwordingen teweegbrengen; schoon”.

 

Ik kan weleens jaloers worden op hoe iemand eruit ziet waarbij het er niet om gaat dat iemand voldoet aan de “normen” van knap of de “goede” maten. Nee, het gaat er dan om dat iemand iets uitstraalt.

Jaren geleden was ik op een feest en daar kwam een jonge vrouw binnen die duidelijk in de grote maten terecht kwam, maar wat had die een geweldige uitstraling, ik ben dat nooit meer vergeten.

Ook heb ik in de loop der jaren gezien wat kleuren met iemand doen, je ziet er niet uit, het gaat wel of je straalt! Wat geweldig dat ik eraan mee mag helpen om iemand te begeleiden naar iets waar je voor je verdere leven wat aan hebt.

Sta je ook wel eens voor de kast en denk je, “wat moet ik nu weer aantrekken”? Nou ik wel hoor! En je hebt vast ook kledingstukken die je bij het bijpassende seizoen weer een plaatsje in je kast geeft, je trekt het een keer aan en je voelt je er niet prettig in? Het kan dan zomaar zijn dat het gaat ook een kledingstuk in de verkeerde kleur, althans een kleur die niet bij jou past.

Een kleurenanalyse zou voor jou zomaar de eyeopener kunnen zijn waardoor je, en je klerenkast op kunt schonen en nooit meer iets aanschaft dat niet bij je past.