Onderstaand het interview dat ik begin oktober had met Tooske en wat is geplaatst in de Sestra Nieuwsbrief op internet.

God houdt van kleur
Interview met Jannie van Dijke-van de Bor, door Tooske Duijnhouwer

Wanneer heb jij voor het laatst je kledingkast eens goed bekeken? Of draag je vaak een vertrouwd setje of juist dat nieuwe jurkje dat nu zo hip is? En waar let je eigenlijk op bij kleding? Moet het ‘in’ zijn of de kleur je goed staan? Wie daar alles vanaf weet is Jannie van Dijke-van de Bor, 61 jaar en sinds anderhalf jaar kleur- en stijlconsulent.

“Ik heb altijd al interesse voor kleur gehad. 27 jaar geleden heb ik met mijn zussen een kleurenanalyse laten doen en ik schilderde wel eens in mijn vrije tijd. Toch kwam het er met drie opgroeiende kinderen en een drukke baan niet van om er echt iets mee te gaan doen.” Tot twee jaar geleden. Jannie begon met de opleiding tot kleurenconsulent, ging daarna verder met die van stijlconsulent en geeft nu regelmatig workshops en kleurenanalyses aan vrouwen.

‘Beken je kleur in stijl’ is de naam van haar bedrijf. Hier komt Jannies geloof om de hoek kijken. De naam is ontstaan vanuit het Bijbelse belijden/bekennen: laten zien wie je bent en waarvoor je staat. “Iedereen mag dat zien, kom ervoor uit! Bij het zoeken van een naam werd ik steeds meer deze richting ingeduwd en hier kan en wil ik achter staan. Dat komt ook terug in het logo, de regenboog met een paar stukjes eruit: we zijn niet allemaal hetzelfde, maar wel mooi zoals we zijn.”

“God houdt van kleur”, gaat Jannie verder. “Kijk maar naar de schepping, en dat mag ik met vrouwen delen. Het is geweldig om vrouwen te adviseren in de kleuren die zij kunnen/mogen dragen. ‘Mooi zijn zoals je bent’ is het doel van mijn werk. Iedereen is uniek en heeft een eigen uitstraling, en als je van jezelf weet welke kleuren bij je passen, doe je(bijna) geen miskopen meer.” Eerst maar eens die kledingkast halveren dan? “Nee hoor, van mij hoef je niks weg te gooien”, zegt Jannie. “Vaak is het meeste wat daar ligt prima, het gaat erom dat je het op een goede manier combineert en het je eigen kan maken. Soms kan iets kleins als een heel groot verschil maken, zoals een andere kleur sjaal of een sieraad.”

Is zo’n workshop nou wel echt het geld waard, vraag je je misschien af? Jannie legt het uit: “Eén miskoop is soms al duurder dan het volgen van een workshop, maar na een workshop of analyse weet je wel voor eens en altijd wat bij je past. Een leuke bijkomstigheid is dat je ook iets leert over je karakter. De kleuren die bij jou horen zijn gebaseerd op het type dat je bent. Daar denk je vaak niet bij na als je kleren koopt, maar een andere kleur kan je gezicht ineens laten stralen. Waar mode verdwijnt, blijft jouw stijl gehandhaafd.”

En mannen dan? “Die wil ik ook nog aanpakken!” lacht Jannie. “Maar dat is toch iets totaal anders, daar moet ik dan eerst nog verder voor leren.”