Kleurmetaforen in taal liggen diep geworteld in diverse culturen over heel de wereld.

In de Verenigde naties en Engeland wordt kleur gebruikt om een hele reeks van moties te beschrijven; “red-blooded” (warmbloedig) duidt op energiek en viriel terwijl “green” naïef, onervaren en jaloers is.

In Frankrijk wordt groen gebruikt om afgunst aan te duiden en blauw betekent daar onervaren.

In Duitsland is iemand die dronken is blauw en geel is daar de kleur van jaloezie.

Ook de natuur maakt gebruik van kleuren, vaak als signalen om aan te trekken of juist
af te stoten. Denk aan lieveheersbeestjes en aan wespen. Zij geven duidelijk aan niet in de buurt te komen.

Elke kleur heeft een specifieke betekenis en eigenschap.

Kleuren roepen gevoelens op, kleursymbolen kunnen per cultuur of religie verschillen terwijl de kleurbetekenissen veelal gelijk zijn,

Rood: zon, die leven geeft; maar ook kan nemen, kleur van het bloed. In de natuur wijst rood vaak op gevaar.

Blauw, kleur van de lucht en de zee, grote oppervlaktes die vrijheid en perspectief bieden. Geeft een kalm gevoel, maar wordt ook gezien als een koude, eenzame kleur.

We zien niet allemaal de kleur hetzelfde, verfleveranciers kunnen invloed uitoefenen door de verf een bepaalde naam aan de kleur te geven.

One thought on : Kleur in taal en natuur

  Nelleke Slikker

  oktober 13, 2011
  Reply

  Dag Jannie,
  Weet je wat ik zelf als hele mooie kleur ervaar: groen. In al zijn tinten. Het verveelt nooit. Het is de kleur van het gras en de bomen. In het voorjaar weer anders dan in de zomer. Als het ’s winters gesneeuwd heeft, is dat prachtig, maar het gaat na . een paar dagen mij al vervelen. Ik ben dan blij, dat het niet altijd wit is. Maar dat God groen heeft uitgekozen, als de meest voorkomende kleur in de natuur. Ook blauw is prachtig, warm blauw dan. Van een stralende lucht in de zomer. Maar het is het mooist, als en witte wolkjes in drijven. Dan komt de kleur nog mooier uit.
  Ik kan altijd genieten van kleur, maar deze kleuren vervelen me nooit. Dat wilde ik even met je delen. Verder vindt ik je site erg mooi en als ik mensen weet, die iets zoeken voor een workshop of zo., dan zal ik ze jouw site aanbevelen. Succes meid!
  groetjes,
  Nelleke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.